Johnny Cash jako "Songwriter". Nové album nabídne jedenáct dosud nevydaných autorských písní

29.04.2024 09:48 - Jiří V. Matýsek | foto: UMG Recordings, Inc.

Méně zdůrazňovaná tvář country legendy Johnnyho Cashe - tedy ta autorská - dostane prostor na desce "Songwriter". Ačkoliv muzikant zemřel už v září 2003, nová studiovka nabídne jedenáct dosud nevydaných skladeb, které vznikly pouze jako demoverze s akustickou kytarou. Ty zpěvák složil v roce 1993, tedy ještě předtím, než kývnul na nabídku producenta Ricka Rubina a společně dali vzniknout sérii "American Recordings", vrcholnému dílu Cashovy pozdní kariéry.

Do podoby, v jaké 28. června vyjdou na kolekci nazvané "Songwriter", písně upravil zpěvákův syn John Carter Cash. Do studia si k tomu pozval hned několik hostů, kteří vytvořili typický doprovod pro ikonický basbaryton. Nechyběli mezi nimi ani muzikanti, s nimiž Cash hrával - kytarista Marty Stuart, bubeník Phil Abbott a vloni zesnulý basák Dave Roe.

"Nikdo nezahraje Cashe lépe než Marty Stuart. A Dave Roe s tátou hrál mnoho let," řekl John Carter Cash. "Muzikanti, kteří přišli, s tátou pracovali, nahrávali s ním, stejně jako v případě Martyho a Davea, už mnohokrát. Takže znali jeho energii a nechali se jím vést. Bylo to jako opět s Johnnym hrát," dodal.

Jak jim to společně zní, můžete prozatím posoudit z prvního singlu, kterým se stala úderná a přímočará skladba "Well Allright". Pustit si ji můžete níže.

Coby hosté se na novince představí Dan Auerbach z The Black Keys, country hvězdy Vince Gill a Waylon Jennings, Ana Cristina Cash, Matt Combs nebo Mike Rojas.

Tracklist alba vypadá následovně: Hello Out There, Spotlight (ft. Dan Auerbach), Drive On, I Love You Tonite, Have You Ever Been to Little Rock?, Well Alright, She Sang "Sweet Baby James", Poor Valley Girl, Soldier Boy, Sing It Pretty Sue, Like A Soldier.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY